Tundekasvatus – luulekursus ja videoprojekt 2021

Sentimental Education – Poetry Course and Video Project (for ENGLISH click here)

„Tundekasvatus“ on luulekursus, mis on sündinud vajadusest tunda, et pandeemia ajal on midagigi kindlat. Kursuse veebikeskkond on koht, kus saame alati kohtuda ja jagada seda, kus me parasjagu oma kirjutamisega oleme. Valitud* osalejate koostöös sünnivad kursuse lõpuks luulevideod, mida esitletakse Prima Vista ja Writing on the Wall* kirjandusfestivalidel maikuus. Kursuse juhendaja ja projektijuht on Sirel Heinloo, kes kaasab endaga lavaluulekunsti saladusi jagama tunnustatud briti lavaluuletaja Joelle Taylori, kes oma viimatises luuleseerias „CUNTO“ uurib 1990-ndate Londoni geikultuuri, briti räppari ja luuletaja Adam Kammerlingi, kelle värske debüütkogu „Seder“ on nomineeritud juudi rahvuslikule raamatuauhinnale ning Tartu luuletaja Tõnis Vilu, kelle viimase luulekogu pealkirjast on inspireeritud ka kursuse pealkiri. Tõnis Vilu looming saab ühtlasi tõukejõuks meie kursuse temaatilise sisu kujundamisel – „Tundekasvatus. Jaapani surmaluuletused“ (2020), „Libavere” (2018) „Kink psühholoogile“ (2016) aitavad meil silma vaadata oma hingeseisundile ning vajutada õigesse kohta, et juhtida tähelepanu meie emotsionaalset heaolu mõjutavatele teguritele.

  •       See kursus sobib sulle, kui sa oled oma luuletajatee alguses ja soovid arendavat ja rahvusvahelist keskkonda ning uusi põnevaid võimalusi oma loomingu avaldamiseks. Võid seada endale kursuse jooksul isikliku eesmärgi, mille nimel hakkad tegutsema ning üheskoos saame sind selle idee elluviimisel toetada. Eesmärk võib olla avaldamisküpse luuletuse või luuletsükli kirjutamine, esinemisoskuse parandamine, luulevideo formaadiga sõbraks saamine või midagi muud, mille enda jaoks sõnastad.
  •       See kursus sobib ka sulle, kui sa oled oma luuletajatee alguses, kuid pelgad avaldamist ja eesmärke ja tahaksid lihtsalt koos teiste alustavate luuletajatega uurida oma siseelu ja teha järeleaitamistunde emotsionaalses heaolus. Võimalik, et ka sel juhul kirjutad avaldamisküpse luuletuse, soovid ennast proovile panna luule esitamises ning võtad luulevideote ideeloomes usinasti sõna. Kuid on ka variant, et oled pühendunud kuulaja ja liigud tagasihoidlikumas tempos.

* “Valitud” tähendab, et kõik osalejad ei pea end videovormis avaldama, kuid leiame võimaluse, et kõik soovijad saaksid kas või mingites osades või detailides kaasa lüüa. Kõik osalejad võiksid kirjutada oma emakeeles, väärt luuletustele leiame tõlkimisvõimaluse kursuse jooksul.

* Kursus on inspireeritud “The Writer’s Bloc” programmist, mille on loonud Writing on the Wall organisatsioon Liverpoolis. 

See kursus on sulle, kui sa:

  • soovid vähemalt korra nädalas vaadata oma luule ja emotsioonidega tõtt
  • soovid toetust oma uue luuletuse või luuletsükli kirjutamiseks
  • soovid kaasaelajaid oma värske luule jagamisel
  • soovid õppida kogenud esinejatelt ja luuletajatelt Joelle Taylorilt ja Adam Kammerlingilt
  • soovid vahetada kogemusi teistest rahvustest alustavate luuletajatega ja piiluda nende igapäevaellu
  • soovid üheskoos mõtiskleda Tõnis Vilu, Joelle Taylori ja Adam Kammerlingi loomingu üle
  • soovid avaldada oma luulet videovormis või teha koostööd luulevideote loomisel
  • soovid avaldada oma luulet valitud videovormis Prima Vistal ja Liverpooli festivali Writing on the Wall veebis

Kes on lavaluule kursuse ja videoprojekti “Tundekasvatus” mentorid?

Tõnis Vilu (1988) on kujunenud üheks Eesti noorema põlvkonna olulisemaks ja omanäolisemaks luuletajaks. Igaühes oma seitsmest luulekogust on ta leidnud uue luulekeele kui ka uue lähenemise oma põhiteemadele: vaimsele tervisele ning üksikisiku ja ümbritseva, sise- ja välismaailma keerulistele, vastuolulistele suhetele. Tema luulekogu „Kink psühholoogile” pälvis 2017. aastal Gustav Suitsu preemia.

Sirel Heinloo (1989) on alates 2017. aasta sügisest eesti luuleprõmmu ja TarSlämmi korraldaja ning Eesti Lavaluule MTÜ eestvedaja. Ta on avaldanud luulet kirjandusajakirjades “Värske Rõhk”, “Looming”, “Vikerkaar” ja “Contemporary Dialogues”. Ta on osalenud Balti ja Põhjamaade võrgustiku lavaluule projektis “Drop the Mic” (2018-2020) ja esinenud oma luulega Reykjavíkis, Mannheimis, Heidelbergis, Kopenhaagenis ja Krakovis. 2018. aastal juhendas ta Tartu Ülikoolis loovkirjutamise ja lavaluule kursust koos Marc Kelly Smith’iga ja 2019. aastal vedas Joelle Taylori loodud rahvusvahelise lavaluule projekti “Borderlines” Eesti osalust. Sirel on eesti kirjanduse doktorant Tartu Ülikoolis ja avaldab raamatuarvustusi kultuuriajalehtedes ja ajakirjades.

Sirel armastab luulet ja tantsu kõigis võimalikes vormides ja on põnevil, et saab katsetada rahvusvahelist koostööd turvaliselt veebi ja video vahendusel koos kõige toredaga, mis sinna juurde käib.

Adam Kammerling on Suurbritannia luuleprõmmutšempion, luuletaja, MC ja teatritegija. Ta on esinenud üle kogu Suurbritannia ning juhib noorte ja täiskasvanute räpi- ja luuletöötube.

Kammerlingi värske luulekogu “Seder” (Outspoken Press, 2020), mille keskmes on tema juudi päritolu ning põlvest põlve päranduvate traumade ja leina avaldumine inimkehas, on nomineeritud kirjandusauhinnale National Jewish Book Award. “Shall We Take This Outside” (“Klaarime selle nurga taga ära?”), kolme osalejaga esitusluule-tantsu-teatritükk, kanti ette Last Word Festivalil ja käis 2019. aastal Suurbritannias tuuril.

Ta on välja andnud hulga muusikaprojekte, sh EP “Papaya” ja vinüülsingli “The Look Up” Monde Green Recordsi alt. Ta on esinenud festivalidel üle kogu Suurbritannia ning New Yorgis, Poolas, Soomes, Iirimaal ja Tartus! Tema tekste on avaldatud Arts Magazine’is, ajalehes Morning Star ja esitusluulele keskendunud kirjastuse Burning Eye Books esimeses luuleantoloogias “Rhyming Thunder”.

https://adamkammerling.co.uk/

Joelle Taylor (1967) on auhinnatud briti luuletaja, näitekirjanik ja kriitik. Ühendkuningriigi kunagise slämmiluule tšempionina rajas ta 2001. aastal üleriigilise noorte luuleprõmmu võistluse nimega SLAMbassadors – tegemist on pikima ajalooga praegu tegutseva noorte slämmiluule meistrivõistlusega Euroopas. Ta on esinenud nii kodu- kui välismaal (Kreekas, Zimbabwes, Botswanas, Brasiilias, Soomes, Indoneesias ja ka Tartus!). Muude tunnustuste hulgas on Joelle saanud Southbanki kultuurikeskuse maailmamuutja auhinna (Change Maker Award) SLAMbassadorsi programmi eest, RSA (Royal Society of Arts) stipendiumi ning kahel korral Jerwood Comptoni luulestipendiumi nominatsiooni. Lisaks ilukirjanduslikule ja performatiivsele tegevusele viib Taylor läbi loovkirjutamise töötube ja esinemisoskuste meistriklasse ning võõrustab Londoni luule- ja muusikaklubi nimega Out-Spoken.

2017. aastal ilmus tema luulekogu „Songs My Enemy Taught Me“ (Laulud, mille õppisin oma vaenlaselt) – see on feministlik teos naistest ja naistele, kes kannatavad seksuaalse terrorismi ja kolonisatsiooni tõttu, kogu sisaldab see laule, luuletusi ja kirju iseseisvusest ja ellujäämisest. 2018. aastal ilmus tema esikromaan „The Woman Who Looked Through Walls“ (Naine, kes vaatas läbi seinte). 2020. aasta mais linastus BBC raadio 4 dokumentaalfilm “Butch” tema loomingust ja elust maskuliinse naisena. 2021. aasta juunis ilmub tema uus luulekogu “CUNTO ja teisi luuletusi” ning valmimas on tema esimene lühijutukogu “The Night Alphabet” (Öötähestik) ja lavaluuleteatritükk “Butterfly Fist” (Liblikarusikas).

http://joelletaylor.co.uk/ 

 

Ajakava:

 

18 FEB, THU

19:30 – 20:30 – Poetry night and conversation with Joelle Taylor and Adam Kammerling (Zoom + FB live) Watch here on Facebook!

21 FEB, SUN

15:00 – 16:00 – Loovkirjutamine (Sirel) – Zoom

 

2 MAR, TUE

18:00 – 19:30 – Theme night / workshop with Adam Kammerling: live performing and performing for video (Zoom + FB live)

14 MAR, SUN

15:00 – 16:30 – First International Creative Webinar (Sirel, Joelle, Adam) – Zoom

21 MAR, SUN

15:00 – 16:00 – Loovkirjutamine (Sirel) – Zoom

28 MAR, SUN

15:00 – 16:30 – International Creative Webinar (Sirel, Adam) – Zoom

 

6 APR, TUE

18:00 – 19:30 – Theme night / workshop with Joelle Taylor: live performing and performing for video (Zoom + FB live)

18 APR, SUN

15:00 – 16:30 – International Creative Webinar (Sirel, Joelle, Adam) – Zoom

25 APR, SUN

15:00 – 16:30 – International Creative Webinar (Sirel, Joelle, Adam) – Zoom

 

7 MAY, FRI (preliminary date)

Presentation of Videos and Reflection (Zoom + FB + Prima Vista + WoW)

 

  • Kursuse hind eesti keelt kõnelevale osalejale on 60 eurot, mis sisaldab omal valikul kaht Tõnis Vilu luulekogu (“Kink psühholoogile”, “Libavere” või “Tundekasvatus”) ning juurdepääsu privaatsetele vebinaridele terve kursuse jooksul. Lisaks loomulikult sinu valitud tekstide tõlkimist inglise keelde ja kõike hädavajalikku videote valmimiseks.
  • Registreeri siin!

 

Videoprojekti toetavad ka Eesti Kirjanike Liit, Tartu linn ja Eesti Kultuurkapital.

TarSlämm Poetry Slam in English 1st/2024

Kuupäev: 29th of April 2024 Kellaaeg: 7 PM Koht: Vilde ja Vine, Tartu
Vaata lähemalt

Loovkirjutamise kursus: KOGU KIUSATUS

Kuupäev: 8.01-31.03.2024 Kellaaeg: 18:30-20:15 Koht: Biblioteek, Tartu ja veeb
Vaata lähemalt